top of page

Terminologie

In de volksmond zijn termen zoals coach, therapeut, psycholoog, etc. vaak niet zo duidelijk te onderscheiden. Eén ding is zeker: we zijn allemaal welzijnswerkers. Het verschil zit in onze achtergrond (opleiding). Daarom vind je hieronder een woordje uitleg over de verschillende soorten welzijnswerkers.

1/ Psychiater

Een psychiater is een arts gespecialiseerd in mensen met een psychische stoornis. In tegenstelling tot een psycholoog heeft hij een opleiding geneeskunde gestudeerd en een specialisatie in psychiatrie gedaan, enkel toegankelijk voor artsen.

De psychiater gaat op zoek naar de oorzaak (diagnose) van mentale problemen en stelt een behandelplan op. Dit kan bestaan uit gesprekken, medicatie, opvolging door huisarts/ psycholoog, etc. Deze behandelingen zijn meestal langdurend.

(Mentaalbeter, 2010-2022)

2/ Psycholoog

Een psycholoog behandelt mensen met een psychische stoornis en/of andere mentale problemen. Hij kan een diagnose stellen en de persoon vervolgens bij de behandeling begeleiden. Wanneer er medicatie bij de behandeling nodig is, schakelt de psycholoog een psychiater mee in.

Een psycholoog heeft een bachelor of universitaire diploma. Soms vind je in de naam of beschrijving: psychotherapeut als term. Dit betekent dat deze persoon een psycholoog is die een therapie opleiding heeft bijgedaan.

(Mentaalbeter, 2010-2022)

3/ Therapeut

Tot op heden mag iedereen zich een therapeut noemen, met of zonder diploma. Echter mag enkel een arts, klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog het beroep uitoefenen. Daarbij moet diegene een therapie opleiding hebben gevolgd aan de hogeschool of universiteit én een stage in psychotherapie achter de rug hebben. Let hier dus zeker op in je zoektocht naar een therapeut. Als patiënt, cliënt, etc. heb je altijd het recht om naar de achtergrond van je hulpverlener te vragen.

(Psychologencommissie, 2019)

4 / Counselor

Een counselor behandelt geen psychische aandoeningen. Een traject is kortdurend en laagdrempeling. Hij stelt open vragen en vertrouwt op het onderzoek dat mensen dan bij zichzelf doen. Er wordt gefocust op het levensverhaal en waar het probleem in het verleden is ontstaan. Daarnaast kijkt een counselor of er onderliggende oorzaken of patronen zijn die opgelost kunnen worden.

(Coachfinder, 2021)

5 / Coach

Een coach is erop gericht dat de cliënt een positief veranderingsproces doormaakt. Hij helpt bij het opstellen en bereiken van doelen en pusht je net dat beetje uit je comfortzone. Er wordt samen bekeken welke nieuwe strategieën jouw in de toekomst kunnen dienen.

(Coachfinder, 2021)

​

! Een counselor en coach zijn niet verplicht om een achtergrond in de sociale sector te hebben. Ze zijn zelfs niet verplicht om een vorm van opleiding te genieten. Zoals je las bij de term "therapeut" heb je bij een counselor/ coach ook het recht om te vragen naar de achtergrond van je welzijnswerker.

6 / Buddy

In verschillende gemeentes zijn er buddywerkingen. Deze zijn opgestart omdat sommige mensen weinig (betrouwbare) mensen in hun omgeving hebben. Een buddy is een vrijwilliger uit de gemeente die als vertrouwenspersoon kan worden ingezet. Ze komen eens op de koffie, gaan mee winkelen, laten nieuwe inwoners kennis maken met de omgeving, etc. Meestal is deze dienst gratis. Je kan hiervoor ten raden gaan bij je gemeente, het OCMW of het huis van het kind.

Ondernemingsnummer: 1002.232.605

​

©2023 by Begeleidingspraktijk Helder

bottom of page